Κυ. Μάι 22nd, 2022

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ Κ.Τ.Ψ.
Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα από το Κ.Τ.Ψ.

Η ιστορία του…

Στις αρχές του 1988 μια ομάδα συναδέλφων από το χώρο της ψυχικής υγείας και της τέχνης ξεκινούν να συναντιούνται, με σκοπό να δώσουν μορφή στην ιδέα τους: τη δημιουργία ενός χώρου που θα πάντρευε την Τέχνη με την Ψυχοθεραπεία.
Το 1989 ιδρύεται το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.), με σκοπό την έρευνα, την εφαρμογή και τη διάδοση της τέχνης σαν μέσο έκφρασης, ανάπτυξης και θεραπευτικής βοήθειας.
Το 1994 ξεκινά να λειτουργεί τετραετές πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης, μεταπτυχιακού επιπέδου, στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία, αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
Το 2000 ξεκινά συνεργασία με διάφορα πλαίσια κλινικής εφαρμογής, με στόχο την πρακτική άσκηση των εκπαιδευόμενων.
Το 2011 αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (ΕΑP) ως Πιστοποιημένο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης στην Ψυχοθεραπεία (European Accredited Psychotherapy Training Institute, EAPTI)
Το 2017 πιστοποιείται ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων τύπου Ι από τον ΕΟΠΠΕΠ (κωδ. Αδείας 2101557).
Το όραμα και οι στόχοι του…

Η φιλοσοφία του Κέντρου βασίζεται στο: «ένας άνθρωπος δημιουργικός  είναι ένας ευχαριστημένος άνθρωπος».
Για να το επιτύχουμε αυτό, φροντίζουμε ώστε το πρόγραμμα του Κ.Τ.Ψ. να εμπλουτίζεται και ανανεώνεται ετησίως, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο και σε σχέση τόσο με την ανάγκη διεύρυνσης των γνώσεων των εκπαιδευόμενων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην Εικαστική Θεραπεία, όσο και με την διερεύνηση των αναγκών και της αυτογνωσίας του ευρύτερου κοινού.

Το Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα έχει στόχο να παρέχει μετεκπαίδευση, μεταπτυχιακού επιπέδου, ή κατάρτιση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους, νηπιαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και εικαστικούς καλλιτέχνες. Μέσα από την θεωρία, την πρακτική και την ταυτόχρονη διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης, θα μπορούν να αναλαμβάνουν προληπτικά, συμβουλευτικά ή θεραπευτικά, άτομα με οποιαδήποτε διαταραχή.
Παράλληλα αφορά όλους, όσοι θέλουν να έλθουν σε επαφή με τη δημιουργικότητα τους και να εκφράσουν το δυναμικό τους.

Στον Θεραπευτικό Τομέα, χρησιμοποιείται η μέθοδος της Εικαστικής προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία (ατομικό ή ομαδικό επίπεδο) και απευθύνεται σε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, ζευγάρια και οικογένειες.

Το Κοινωνικό του  έργο και οι Συνεργασίες του

Εκτός από τον πολυδιάστατο  ρόλο του Κ.Τ.Ψ. στην μελέτη, διάδοση, σπουδή και έρευνα της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, εξίσου σημαντική είναι η κοινωνική του συνεισφορά και προσφορά τα τελευταία 25 χρόνια.
Οι εκπαιδευόμενοι Εικαστικοί Θεραπευτές και Ψυχοθεραπευτές του Κέντρου ασκούνται σε συνεργαζόμενα πλαίσια Πρακτικής Άσκησης σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, βοηθώντας ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών μας, μέσω της Εικαστικής Θεραπείας και Ψυχοθεραπείας.
Παράλληλα συνεργάζεται με το ευρύτερο κοινό (Δημόσιο και Ιδιωτικό φορέα) και δημιουργεί σχέσεις και δεσμούς με θεραπευτικούς οργανισμούς  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας με αυτό το τον τρόπο τη συνεχή ροή πληροφόρησης και ενημέρωσης γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Έχει υλοποιήσει πάνω από 100 επιμορφωτικά σεμινάρια, συμβάλλοντας έτσι στην πολλαπλή παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Οι συνεργασίες του ΚΤΨ είναι μακροχρόνιες και βασίζονται κυρίως στη διεπιστημονικότητα μεταξύ των δύο μερών.

Σήμερα

Το Κ.Τ.Ψ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Ε.Μ.Κ.Ο.Ε.) και της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών (4η Διεύθυνση).

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας συμβάλλει οδηγώντας την αλλαγή προς μία κατεύθυνση πιο εποικοδομητική και δημιουργική για τον άνθρωπο.

Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας
Καλομενοπούλου 9
Νέο Ψυχικό 15451
Ελλάδα
Τηλ: 2106710346
Κατ: Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο
Email: artpsy@otenet.gr
Url: http://www.art-therapy.gr