Πως διαλέγουμε και από ποιο μέρος του μοσχαριού τί για να μαγειρέψουμε σωστά

Λίγες ημέρες απομένουν για το τραπέζι των Xριστουγέννων

Είναι οι ημέρες που προγραμματίσζουμε τις αγορές μας για την οργάνωσή του

Αλήθεια . Πόσες φορές δεν βρεθήκαμε μπροστά από την βιτρίνα του χασάπη μας , προβληματισμένοι τι κρέας να διαλέξουμε για το φαγητό που θέλουμε να μαγειρέψουμε .
Έτσι μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω ένα διαδραστικό άρθρο στο οποίο να παρουσιάζω τα μέρη του σώματος ενός (στην συγκεκριμένη περίπτωση) ενός μοσχαριού, στο οποίο να παρουσιάζω και ταυτόχρονα για βλέπω πως αυτά μπορεί να μαγειρευτούν (βλέπε παραπάνω) .
Δεν έχετε λοιπόν παρά να δοκιμάσετε πως λειτουργεί και καλές γιορτινές  συνταγές  

1)  Η Μοσχαροκεφαλή: Αποτελεί πρώτης τάξεως μεζέ, γίνεται ολόκληρο στο φούρνο  με μυρωδικά.

Τα μάγουλα έχουν αρκετά άπαχο κρέας αλλά επειδή ουσιαστικά είναι ένας μυς του κεφαλιού έχει πολύ συνδετικό ιστό άρα και πολύ κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι υδατοδιαλυτό, άρα θέλει αργό μαγείρεμα, μέχρι να διασπαστεί η ζελατίνη αλλά όμως χάριν σε αυτή τη ζελατίνη το αποτέλεσμα και η γεύση θα είναι μαγευτική. 

Η γλώσσα θέλει αρκετό βράσιμο περίπου 1½ ώρα και μετά αφού κρυώσει πρέπει να βγάλουμε την πέτσα. Μπορείτε να το φάτε σκέτο με λεμόνι η με κάποια σαλτσούλα.

2) Λαιμός – Σβέρκος Ελιά:Είναι κατάλληλα για όλα τα μαγειρέματα, εκτός από σχάρα,επειδή είναι αρκετά μαλακά κομμάτια μιας και βρίσκεται κοντά στο κόκαλο.
Ενώ όσο πλησιάζουμε προς την εξωτερική επιφάνεια,είναι πιο σκληρά και πιο κατάλληλα για κιμά.

3) Μπριζόλες:Προορίζονται για φαγητά «της ώρας»  είναι ιδανικές για ψήσιμο στην σχάρα

4) Σπαλομπριζόλες-Καπάκι: Είναι τα 4 – 5 πρώτα πλευρά της ράχης, προορίζονται για φαγητά «της ώρας» άρα είναι ιδανικά για ψήσιμο στην σχάρα. Πάνω στις σπαλομπριζόλες βρίσκεται το καπάκι,το οποίο επειδή περιέχει αρκετό συνδετικό ιστό προορίζεται για βραστά ή γίνεται κιμάς.

5) Σπάλα: Bρίσκεται στον ώμο του μοσχαριού, κάτω από το σβέρκο και ένα από τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια. Περιλαμβάνει το χτένι της σπάλας, που θεωρείται το καλύτερο και πιο μαλακό, το νουά της σπάλας και τα ποντίκια της σπάλας. Τα κομμάτια αυτά μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, βραστά, αλλά και στο φούρνο.

6) Φιλέτο: το πλέον εκλεκτό, μαλακό, ζουμερό, άπαχο και ακριβό μέρος του ζώου. Μπορεί να χωρισθεί σε τρία κομμάτια, την κεφαλή, το σώμα και την ουρά του φιλέτου. Από την κεφαλή και το σώμα παίρνουμε τα διάφορα steak, τα tournedos, τα chateubrian, από τη δε ουρά τα μενταγιόν, το φιλέ μινιόν κ.ο.κ.

7) Κόντρα φιλέτο: Είναι το κομμάτι που βγαίνει το T-bone steak και το Rib eye steak που μπορεί να έχουμε δοκιμάσει σε κάποιο εστιατόριο.
Είναι εκλεκτό κομμάτι, είναι και από τα πιο ακριβά κομμάτια είναι κατάλληλο για τηγάνι και για σχάρα.
Σε αυτό το κομμάτι του κρέατος επίσης  θα βρούμε το νουά αντρεκότ αποστεωμένο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας και το κόντρα φιλέτο είναι το κομμάτι το οποίο φτιάχνουμε και το roast beef.

8) Κιλότο:  Είναι το τμήμα της λεκάνης χωρίς τα οστά, είναι λιπαρό και κατάλληλο, όπως και το στρογγυλό, για όλα τα μαγειρευτά, αλλά και για φούρνο, ενώ σε φέτες μπορεί να γίνει στη σχάρα.

9) Στήθος : Eίναι το πιο λιπαρό μέρος του ζώου. Οι μύες του στήθους ξεχωρίζουν εύκολα από το λίπος και μαγειρεύονται στην κατσαρόλα και στο φούρνο. Οι στηθοπλευρές ή σιδηρόδρομος έχουν πολύ λίπος, πολλά κόκαλα και λίγο ψαχνό. Και μαγειρεύονται σαν ψητό κατσαρόλας, ρολό στο φούρνο, σούπα, κοκκινιστό, στιφάδο, γεμιστό. Συνήθως ξεκοκαλίζονται και γίνονται κιμάς.

10) Λάπα – Κοιλιά : Είναι κομμάτι κρέατος πλούσιο σε συνδετικό ιστό. Συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή κιμά. Βέβαια στο εξωτερικό η λάπα χρησιμοποιείτε πολύ και για ρολά. Και πιστέψτε με αν αφαιρεθεί ο συνδετικός ιστός μας δίνει ένα πολύ νόστιμο κομμάτι κρέας.

11) Τράνς : εσωτερικό τμήμα του μηρού, χωρίς οστά, φτωχό σε συνδετικό ιστό. Είναι το κλασικό κομμάτι για σνίτσελ, δεν έχει πολύ λίπος και είναι κάπως στεγνό κρέας. Βγάζει εσκαλόπ, λεπτές φέτες που συνήθως γίνονται στο τηγάνι, αλλά και σνίτσελ, ενώ επίσης γίνεται και στην κατσαρόλα.

12) Νουα : δίνεται συνήθως ολόκληρο και είναι ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα (κοκκινιστό, λεμονάτο, ψητό κατσαρόλας). Μετά το μαγείρεμα, μπορεί να κοπεί εύκολα σε λεπτές φέτες.

13) Στρογγυλό : τμήμα εμπρός και έξω του μηρού, είναι πλούσιο σε συνδετικό ιστό και κατάλληλο για βραστά. Μαγειρεύεται όπως το κιλότο, από το οποίο έχει λιγότερο λίπος. Μεγάλη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, που βοηθά στο «δέσιμο» των σαλτσών. Είναι κομμάτι με ωραία εμφάνιση.

14) Ουρά : τμήμα του μηρού, οικονομικό κομμάτι καθώς είναι σκληρό κομμάτι, μαγειρεύεται στην κατσαρόλα σε πολύ σιγανή αλλά και στο φούρνο. Ιδανικό για λεμονάτο ή μαγείρεμα με κρασί ή άλλα όξινα υγρά, που συμβάλουν στο να μαλακώσει.

15) Κότσι : Είναι το μπροστινό και το πίσω κότσι (ποντίκι) είναι κομμάτια με αρκετό ψαχνό και πλούσια σε κολλαγόνο, ιδιαίτερα το μπροστινό. Κάνουν για βραστό, σούπες, παρασκευή ζωμών, μαγειρευτά κατσαρόλας (κοκκινιστά, στιφάδο, όσο μπούκο).

Κύλιση προς τα επάνω

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.